MICROSOFT EXCEL KULLANIMI
Merhaba arkadaşlar , şimdi excele bir giriş yapalım. Exceli bir tablo şeklinde kullanımı ile her satır ve sütununa farklı bilgiler yazarak , formüller ile hesap yaptırarak , görsel temalar yaratarak , değerleri grafiklerde göstermek gibi birçok işlem yaptırabilirsiniz.
Şimdi basitten başlayarak ilk önce hücre birleştirelim.
İstediğimiz kutuları seçerek "Birleştir ve Ortala" butonuna basıyoruz ve hücrelerimiz bir birleşmiş oluyor.
Hücremize tıklayarak "A" işaretinin yanındaki sarı boya kutusuna tıklayarak arkaplan rengimizi değiştiriyoruz ve yazılarımızın ortada görünmesi için "Ortaya Hizala" butonuna basıyoruz.
Hücremizi seçip arkaplan rengi seçimi yanındaki kenarlık seçiminde "Dış Kenarlık" yazanı seçip hücremizin etrafını siyah görmemizi sağlıyoruz.
Aynı şekilde 2 adet daha hücre birleştirip farklı renkler verelim.
Aşağıya ise daha büyük 2 hücre birleştirip yazıyı ortalayarak açıklama yapılacak yer olarak belirtelim.
Şimdi herhangi bir kutucuğa "15" yazıp yanındaki noktadan tutup aşağıya çektiğimizde diğer kutucuklara aynı sayıyı yazmış görüyoruz.
Yan tarafta görüldüğü üzere tüm kutularda "15" yazısı mevcut.
Şimdi ise kutunun birine 15, diğerine 16 yazalım, iki kutucuğu da seçip aşağıya doğru sürükleyelim ve teker teker sayıların büyüdüğünü görüyoruz.
Yan tarafta görüldüğü üzere tüm kutularda "15" ile "25" arası yazılar mevcut.
Son olarak 1. kutucuğa "15", 2. ye "18" , 3. ye "21" yazalım ve üçünü de seçip aşağıya doğru sürükleyelim ve sayıların üçer üçer büyüdüğünü görelim.
Yan tarafta görüldüğü üzere tüm kutularda "15" ile "45" arası yazılar mevcut.
Şimdi ise alt alta yazılı satırlarda toplama işlemi yapalım.
Herhangi bir kutucuğu seçtikten sonra toplam işaretine tıklayarak "Topla" butonuna tıklıyoruz ve toplanılacak satırları seçiyoruz.
şeklinde yazdıktan sonra "Enter" tuşuna basıyoruz ve sonucu görüyoruz.
Sonucu gördükten sonra kutunun altındaki yeşil noktaya tıklayıp sağa doğru çekiyoruz ve diğer satırları da toplama işlemine sokacağız.
Görüldüğü üzere boş olan satırları da toplamış oldu. Ben bunun olmasını istemiyorum o zaman basit olarak bir fonksiyon yazalım.
Yukarıda gördüğünüz gibi eğer toplam sıfırsa toplam olarak gösterme diye bir kısa kod yazıyoruz ve tekrar yeşil nokta ile sağa çektiğimizde sonucun ;
şeklinde olduğunu görürsünüz.
Toplama işlemi yaptıktan sonra bir de çarpma işlemi yapalım. "fx" tuşuna tıkladıktan sonra karşımıza çıkan seçeneğe tümü diyoruz ve altındaki listeden "Çarpma" işlemini buluyoruz.
Satırları seçtikten sonra "Enter" tuşuna tıklayıp sonucu görüyoruz ve noktayı sağa doğru çekip uzatıyoruz .
Tüm satırların çarpımını kutularında görüyoruz.
Tüm satırların ortalamasını bulabilmek için "fx" butonundan "ORTALAMA" seçeneğine tıklıyoruz ve işlem yapılacak kutucukları seçerek "Enter" tuşuna basıyoruz ve yeşil noktayı sağa doğru çekiyoruz.
Tüm satırlardaki maksimum sayıyı bulabilmek için "fx" butonundan "MAX" seçeneğine tıklıyoruz ve kıyaslama yapılacak kutucukları seçerek "Enter" tuşuna basıyoruz ve yeşil noktayı sağa doğru çekiyoruz.
Tüm satırlardaki minimum sayıyı bulabilmek için "fx" butonundan "MIN" seçeneğine tıklıyoruz ve kıyaslama yapılacak kutucukları seçerek "Enter" tuşuna basıyoruz ve yeşil noktayı sağa doğru çekiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder