21 Aralık 2016 Çarşamba

MICROSOFT EXCEL KULLANIMI



MICROSOFT EXCEL KULLANIMI


    Merhaba arkadaşlar , şimdi excele bir giriş yapalım. Exceli bir tablo şeklinde kullanımı ile her satır ve sütununa farklı bilgiler yazarak ,  formüller ile hesap yaptırarak , görsel temalar yaratarak , değerleri grafiklerde göstermek gibi birçok işlem yaptırabilirsiniz.

Şimdi basitten başlayarak ilk önce hücre birleştirelim.


   İstediğimiz kutuları seçerek "Birleştir ve Ortala" butonuna basıyoruz ve hücrelerimiz bir birleşmiş oluyor.


   Hücremize tıklayarak "A" işaretinin yanındaki sarı boya kutusuna tıklayarak arkaplan rengimizi değiştiriyoruz ve yazılarımızın ortada görünmesi için "Ortaya Hizala" butonuna basıyoruz.



    Hücremizi seçip arkaplan rengi seçimi yanındaki kenarlık seçiminde "Dış Kenarlık" yazanı seçip hücremizin etrafını siyah görmemizi sağlıyoruz.



    Aynı şekilde 2 adet daha hücre birleştirip farklı renkler verelim.



  Aşağıya ise daha büyük 2 hücre birleştirip yazıyı ortalayarak açıklama yapılacak yer olarak belirtelim.





Şimdi herhangi bir kutucuğa "15" yazıp yanındaki noktadan tutup aşağıya çektiğimizde diğer kutucuklara aynı sayıyı yazmış görüyoruz.








Yan tarafta görüldüğü üzere tüm kutularda "15" yazısı mevcut.








Şimdi ise kutunun birine 15, diğerine 16 yazalım, iki kutucuğu da seçip aşağıya doğru sürükleyelim ve teker teker sayıların büyüdüğünü görüyoruz.









Yan tarafta görüldüğü üzere tüm kutularda "15" ile "25" arası yazılar mevcut.









Son olarak 1. kutucuğa "15", 2. ye "18" , 3. ye "21" yazalım ve üçünü de seçip aşağıya doğru sürükleyelim ve sayıların üçer üçer büyüdüğünü görelim.




Yan tarafta görüldüğü üzere tüm kutularda "15" ile "45" arası yazılar mevcut.





Şimdi ise alt alta yazılı satırlarda toplama işlemi yapalım.



   Herhangi bir kutucuğu seçtikten sonra toplam işaretine tıklayarak "Topla" butonuna tıklıyoruz ve toplanılacak satırları seçiyoruz.



   şeklinde yazdıktan sonra "Enter" tuşuna basıyoruz ve sonucu görüyoruz.



Sonucu gördükten sonra kutunun altındaki yeşil noktaya tıklayıp sağa doğru çekiyoruz ve diğer satırları da toplama işlemine sokacağız.



 Görüldüğü üzere boş olan satırları da toplamış oldu. Ben bunun olmasını istemiyorum o zaman basit olarak bir fonksiyon yazalım.


   Yukarıda gördüğünüz gibi eğer toplam sıfırsa toplam olarak gösterme diye bir kısa kod yazıyoruz ve tekrar yeşil nokta ile sağa çektiğimizde sonucun ;


        şeklinde olduğunu görürsünüz.



  Toplama işlemi yaptıktan sonra bir de çarpma işlemi yapalım. "fx" tuşuna tıkladıktan sonra karşımıza çıkan seçeneğe tümü diyoruz ve altındaki listeden "Çarpma" işlemini buluyoruz.


    Satırları seçtikten sonra "Enter" tuşuna tıklayıp sonucu görüyoruz ve noktayı sağa doğru çekip uzatıyoruz .


      Tüm satırların çarpımını kutularında görüyoruz.



   Tüm satırların ortalamasını bulabilmek için "fx" butonundan "ORTALAMA" seçeneğine tıklıyoruz ve işlem yapılacak kutucukları seçerek "Enter" tuşuna basıyoruz ve yeşil noktayı sağa doğru çekiyoruz.



   Tüm satırlardaki maksimum sayıyı bulabilmek için "fx" butonundan "MAX" seçeneğine tıklıyoruz ve kıyaslama yapılacak kutucukları seçerek "Enter" tuşuna basıyoruz ve yeşil noktayı sağa doğru çekiyoruz.


 Tüm satırlardaki minimum sayıyı bulabilmek için "fx" butonundan "MIN" seçeneğine tıklıyoruz ve kıyaslama yapılacak kutucukları seçerek "Enter" tuşuna basıyoruz ve yeşil noktayı sağa doğru çekiyoruz.

9 Kasım 2016 Çarşamba

Microsoft Word Stil Ayarları ve Sekmeler









Microsoft Word Stil Ayarları ve Sekmeler



 Bir önceki konumuzda ki bahsettiğimiz şeylerin biraz üstünde duralım. Word dosyamızda metnimizin bir kısmını veya tamamını seçip "Giriş" seçeneğinden  yazının fontu ve büyüklüğünü değiştirip, rengini ayarlayıp, kalınlık , italik ve yazının altını çizebiliriz.





Aynı sekme içinde metnin ne tarafa doğru sıfırlayacağını, satırların aralarındaki boşlukları azaltıp arttırabilir, seçtiğiniz metnin arkaplan rengini değiştirebilirsiniz.



"Ekle" sekmesinden "Metin Kutusu" oluşturmak için metin kutusu ekleyerek yazınızı çerçeveli bir şekilde metin kutusunda yazabilirsiniz. "Ekle" sekmesinde "Tablo" butonuna tıkladıktan sonra kaç satır, kaç sütun olacağını belirliyoruz ve tablomuzu oluşturmuş oluyoruz.


"Başvurular" sekmesinden "İçindekiler" butonuna bastıktan sonra otomatik bir şekilde başlık numarasını vermek istiyoruz. Aşağıdaki gifte bu ayarları daha net görebilirsiniz 







2 Kasım 2016 Çarşamba

Microsoft Word Kullanımı

                                   MICROSOFT WORD KULLANIMI 

     Merhaba arkadaşlar, şimdi office programlarını anlattıktan sonra gelelim Microsoft Office yazılımı olan Word programını anlatmaya başlayacağım.

    Şimdi yeni paragraf oluşturma oluşturmak için Word'un kısayol bir kodu vardır. Yeni dosya açıp karşımıza çıkan dosyada ilk olarak =lorem(x,y) yazıp enter tuşuna basıyoruz. x burada paragraf sayısı y ise paragraftaki satır numarasıdır. Aynı şey =rnd(x,y) komutu için geçerlidir.



       
         Yeni paragraf oluşturunca en üste bir başlık yazıp onun başlık olduğunu belirtelim. Başlığın fontu ve büyüklüğünü değiştip, rengini ayarlayıp, kalınlık , italik ve yazının altını çizebiliriz ve seçtiğimiz başlığa sağ tıklayıp "Seçime Uyması için Normal Stilini Güncelleştir" butonuna tıklıyoruz.



        
      Şimdi ise oluşturduğumuz başlıktan 2 tane daha aşağıya oluşturalım. İstediğiniz yere ve sayfaya 2 adet sayfa oluşturduktan
sonra "Başvurular" sekmesinde "İçindekiler" butonu ile "Otomatik Tablo" oluşturabiliriz.





ve




   Şimdi ise "Ekle" sekmesinden tablo oluşturup tabloya isim verelim. İsim verme işlemini başvurulardan "Resim Yazısı Ekle" butonuna tıklayarak tabloya isim veriyoruz. Bu tablodan 2 tane oluşturuyoruz ve başvurulardan "Şekil Tablosu Ekle" butonu ile hangi sayfada hangi tablo var gözlemliyebiliyoruz.


26 Ekim 2016 Çarşamba

Ofis Uygulamalarının Üstünlükleri



                                      Ofis Uygulamalarının Üstünlükleri


        Evet arkadaşlar şimdi bulut bilişim , masaüstü ofis derken geldik şimdi ofis uygulamalarının üstünlükleri ve kolaylıklarına.

      Şimdi üç adet ofis uygulamasını ele alalım.

      - Microsoft Office

      - Open Office

      - Kingsoft Office Suite



  Tabi ki şimdilik rahatlık ve kullanımı açısından en işimize gelen bu işin ehli olan program Microsoft Office' dir. Excelde çok büyük problemleri, denklemleri bir satırda toplayabilir, çok güzel grafikler ile sunumunuzu görselleştirebilirsiniz. Ancak MS Office kullanmamada ki en büyük etken "FİYAT" dır.
Linke tıkladığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. İşte bu fiyatlar bizi farklı bir yol arayışına sürüklemektedir. Bu yüzden geçelim Kingsoft Office Suite programına.




   Kingsoft Office programı ücretli ve ücretsiz olarak iki adet paket önümüze sunar. Ücretsiz versiyonu MS Office uygulamasının teması olarak aynıdır ve MS Office Excel , Word , PowerPoint  uygulamalarını açar. Ücretli versiyonda is tema yeni MS Office temaları gibidir ve farkı kullanışıdır.
Fiyatı MS Office programının yanında sadaka gibi kalıyor. Buyurun fiyatına bakın.




   Son olarakta Open Office uygulamasında göz atalım. Open Office programının en güzel yanı tamamen ücretsiz olması ve Microsoft Office programına göre çok daha sade olması. İnternette fiyat lisans fiyatı bulamazsınız fakat satılan CD fiyatını görebilirsiniz ama internetten ücretsiz indirmek en mantıklısı.

      Bilgi bizden, karar sizden. 

Bulut Ofis ve Masaüstü Ofis Uygulamalarının Özellikleri




             Bulut Ofis ve Masaüstü Ofis Uygulamalarının Özellikleri

     Evet arkadaşlar bulut bilişimin ne olduğunu anladıktan sonra gelin bir de bulut ofis uygulamalarının, masaüstü ofis uygulamalarına göre üstünlüklerini inceleyelim.

    Şimdi evde veya işyerinde oturumuş bulut ofis uygulaması ile çalışıyorsunuz birkaç veri ofis uygulamasında notlar alıyorsunuz. İnternetiniz yoksa ve bulut ofis uygulaması açtıysanız kaydettiğiniz veriler internet olmadığı için sizin bilgisayarınızda depolanıyor. İnternetiniz geldiğinde ise otomatik olarak senkronize ediliyor. Ancak şöyle bir durumda kaldığımızı farz edelim;  Siz açtığınız bir ofis uygulamasında değişiklik yaptınız ve kaydettiniz ancak sizde internet yok. Aynı anda iş arkadaşınız ofis uygulamasını açık 15.satırdaki yıllık giderleri yanlış yazdığını fark edip düzeltir ve kaydedip çıkar, interneti olduğu için senkronize eder. Bir saat sonra internete bağlandığınızda sizin verinizi arkadaşınızın kaydettiği verinin üzerine kaydeder. Bu da sizin veri kaybınıza neden olabilir.

  Ancak masaüstü ofis uygulamalarında internet ihtiyacı olmadığı için ve farklı bir kullanıcı erişemeyeceği için hem kaydetmek hem de veri kaybı sıfıra düşmektedir.

   İnternetsiz bulut ofis uygulamaları işe yaramaz diyebiliriz.(Tabi şimdilik zaman değişiyor , teknoloji gelişiyor)

  Tabi bildiğiniz gibi internet üzerinde saklanan verilerin ne kadar güvende olduğunu net bir şekilde söyleyemeyiz çünkü bu verilere ulaşabilecek çok gizli hackerlar var. Bu bilgiyi kanıtlamak içinde geçenlerde olan ünlülerin iCloud hesaplarındaki sızıntı örnek verilebilir.

 Ancak masaüstü ofis kullanımında internet ihtiyacı olmadığı için internetiniz yoksa bilgilerinize ulaşılması neredeyse olanaksızdır. Ancak internete bağlı iseniz bu işi de yapabilecek insanlar vardır diye tahmin ediyorum.


Bulut Bilişim Nedir? Avantajları Nelerdir?


                                              BULUT BİLİŞİM NEDİR?
 
          Bulut bilişim dediğimiz şeyin aslında internet aracılığı ile kullandığımız bütün uygulamalarda görebilirsiniz. Uygulamadaki tüm verilen bir sanal sunucuda saklanır. İşte biz bu saklama yani depolama işlemine bulut bilişim diyoruz. Tabi siz de bu şekilde demelisiniz.

     


      
      Örnek olarak pekiştirmek gerekir ise telefonu alıp Google Drive içine bir resim , proje , video saklamak istediğiniz an yükleme yaptıktan sonra bu bilgilerin internet aracılığı ile saklanacağı depolama ağına bulut bilişim diyebiliriz.


     Günümüzde en çok görebileceğiniz bulut bilişim örnekleri:

          - Google Drive

          - Yandex.Disk

          - DropBox

          - GitHub
     

                    BULUT BİLİŞİM AVANTAJLARI NELERDİR?        


     - Sınırsız depolama olanağı vardır.

     - Dünyanın neresinde olursanız olun internet aracılığı ile dosyalarınıza heryerden ulaşabilirsiniz.

     - Verileriniz internet hızınıza bağlı olarak anında güncellenebilir.

     - Grup çalışmalarında oldukça kolaylık sağlar.

     - Güvenlik seviyesi arttırılmıştır.


19 Ekim 2016 Çarşamba

Linux İşletim Sistemi

LINUX İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR?
Linux, 1991 yılında Linus Torvalds adlı bilgisayar mühendisi tarafından yazılmış açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Ticari bir yazılım değildir. İsteyen herkes herhangi bir lisans satın almadan bu yazılımı kullanabilir ve üzerinde istediği değişiklikleri yaparak kendi işletim sistemini yaratabilir.
Linux çekirdeği kullanılarak yazılmış birçok işletim sistemi versiyonu vardır. Türkiye’nin yerli işletim sistemi Pardus (www.pardus.org.tr) da Linux’ten türetilmiş bir işletim sistemidir.
Bazı Linux versiyonları Windows’tan alışık olunan masaüstüne sahip olmayabilir ancak normal kullanıcılar için dağıtılan Linux versiyonları genellikle Windows benzeri masaüstüne sahiptir. Linux versiyonlarının en çok kullandığı iki masaüstü tipi KDE ve GNOME’dur. Bunlar Windows’taki temalar gibi düşünülebilir. Bu versiyonların ikisi de Windows benzeri masaüstü çeşitleri olup sadece renk ve tasarım olarak farklıdır.




            LINUX’UN AVANTAJLARI NELERDİR?

1)Ücretsiz.

2)Açık kaynak sizde geliştirebilirsiniz.

3)Programlar bedava.

4)Her programın kodlarını görüp değiştirebilirsiniz.

5)Performansı daha iyi

6)Virüs bulaşması neredeyse imkansızdır.

7)Windows'a göre daha kararlıdır.

8)Driver daha kolay bulunuyor.

9)Güncellemeler daha kolay. Bir çok güncellemeyi yükledikten sonra yeniden başlatmak zorunda değilsin.

10)Destek konusunda da Linux daha iyi çünkü sadece kendi sitesinden değil birçok gönüllü kişilerden ve forumlardan da destek alabilirsiniz.

11)Eski bilgisayarlarda daha verimli çalışır. Donanım ihtiyaçaları daha düşüktür.
LINUX’UN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
1)Windows için yazılmış olan programlar Linux’te çalışmaz. Bu yüzden yalnızca Linx için yazılmış programlar veya programların Linux versiyonları kullanılabilir. Bu, piyasadaki birçok programın kullanılamayacağı, neredeyse hiçbir oyunun oynanamayacağı, yazıcı, tarayıcı gibi cihazların birçoğunu bilgisayara tanıtmada zorluk yaşanacağı anlamına gelir.
2)Linux için yazılmış programlara gelirsek, en başta LibreOffice adlı Microsoft Office benzeri bir ofis programı vardır. Bu program Microsoft Office dosyaları ile uyumludur ve kullanım bakımından Office ile çok benzerdir.
3)Bunun dışında Linux için yazılmış olan Mozilla Firefox internet tarayıcısı, Gimp adlı resim düzenleme programı gibi birçok işlevli program vardır.

EN YAYGIN LINUX VERSİYONLARI NELERDİR?
Türkiye’nin yerli Linux versiyonu olan Pardus, bazı resmi kuruluşlarda kullanılmaktadır. Tamamen Türkçe olması versiyonun en önemli avantajıdır.
Dünya’da en yaygın kullanılan versiyon ise Ubuntu’dur. Ubuntu versiyonu, İngiltere merkezli Ubuntu Vakfı tarafından sürekli geliştirilmekte olup altı ayda bir yeni versiyonu yayınlanmaktadır. Birçok program, yazıcı, tarayıcı gibi cihazların desteklenmesi ve hatalarının sürekli giderilmesi Ubuntu’nun en büyük avantajıdır.
Bunların dışında CentOS, Fedora, Debian gibi daha az yaygın versiyonlar da bulunmaktadır.




                                                                                  Linux ve Avantajları alıntıdır.

İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar

Linux’u Windows’tan Ayıran Farklar Nelerdir?
* Ücretsizdir. Pardus İşletim sistemini [http://www.pardus.org.tr] adresinden temin edebilirsiniz.
* Ücretsiz ve GPL (General Public Licence) lisanslı olduğu için rahatlıkla dağıtılabilir.
* Linux için yazılan programların büyük bir çoğunluğu da ücretsizdir. Bunları kullanmak için ücret ödemezsiniz, Crack ve Serial aramayla vaktinizi boşa harcamazsınız.
* Linux sistemler açık kaynak kodludur. Açık kaynak kod, tehlike değil, güvendir. İstediğiniz gibi içeriğini değiştirebilir ve kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda adeta modifiye edebilirsiniz.
* Hacker’ların hedefinde değildir. Hatta hackerların da linux dağıtımlarını kullandıkları söylenir.
* Kernelde (sistem çekirdeğinde) bir çok yazılım bulunur. Yani kurulum yaptıktan sonra sürücü yükleme ile uğraşılmaz. Bütün donanımlarınızı tanır.
* Kurulum yapmadan bilgisayarınızda test etme imkanı sunar. Bu sistemler çalışan sistem olarak adlandırılır. Pardus 2013 Mart kurumsal sürümde çalışan ve kurulan sistemi beraber sunmuştur. Yani kurulum çalışan sistem üzerinden başlatılır.
* Kurulum hızlıdır, 10 dakika ile 20 dakika içerisinde gerçekleşir. Çok teferruatlı bir kurulum yoktur. Bir çok ayarı kendisi yapar kullanıcıya ihtiyaç bırakmaz.
* Kurulumda kurduğu Önyükleyici(GRUB), bilgisayardaki tüm işletim sistemlerini tanır ve açılışta kullanıcıya sunar.
* Kurulumdan sonra Windows disklerinize erişime imkan verir.
* Windows uygulamaları Linux sistemlerin uygulamalarını tanımaz. Örneğin Microsoft Ofis uygulamaları Libreofis ile oluşturulan dökümanları tanımaz. (Sanırım 2007 verisyonundan sonra tanımaya başladı) Özgür yazılım ürünü Libreofis de ise hem Microsoft Ofis dokümanlarınızı tanır, hemde bu fotmatta(doc, docx vb..) kaydetme imkanı tanır.
* Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde, en kısa sürede bu açık kapatılır.
* Virüslerle uğraşmazsınız. Çünkü virüslerin büyük çoğunluğu Windows’ta çalışacak şekilde hazırlanır. Dolayısıyla virüslerden etkilenmezsiniz. Windows için yazılan virüsler Linux üzerinde çalışmaz.
* Virüs olmadığı için Anti-virüs kurmanıza da gerek yoktur. Linux’te çalışan anti-virüs programları da vardır. Fakat bunların amacı Linux’e bulaşan virüsü silmek değildir. Örneğin; birbirine bağlı bazıları Windows bazıları Linux yüklü bir sistem ağınız olsun. Eğer Windows’a virüs bulaşmışsa bu virüsü temizlemek için Linux’teki anti-virüs programları size yardımcı olur.
* Sisteme virüs bulaşma ihtimali olmamasına rağmen Linux için yazılan virüsler de vardır. Ama bunlar Windows’a oranla çok azdır. Sisteminizde iki farklı kullanıcı olduğunu varsayalım. Eğer diğer kullanıcı sisteminde virüs bulaşırsa, virüs sadece o kullanıcı hesabına etkiler. Sizin hesabınız virüsden etkilenmez.
* Bazı yazılımlar kurulum ile birlikte gelir. Siz kurulum yapmayla uğraşmazsınız. (Örnek; Resim düzenleme programı olan Gimp gibi) 
* Esnek yapıdadır, konfigürasyon dosyalarına müdahale ederek kendi ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Görsellik Windows’a göre yüksektir. Özellikle KDE arayüzünü araştırabilirsiniz.
* Birden fazla arayüzü aynı sistemde barındırabilirsiniz. Cinnamon, Gnome, KDE, Lxde, Xcfe… Sistemi açarken istediğiniz masaüstü arayüzünü seçebilir, her oturumda farklı bir arayüz kullanabilirsiniz.
* Sistemde sık sık güncelleme olur. Bu yüzden hem açıkları kapatılmış hemde kullandığınız programların daima en kararlı versiyonlarını kullandığınız bir sistem olur.
* Güncelleme de uygulamalar da sistem de güncellenir. Her uygulamayı ayrı ayrı güncellemek zorunda kalmazsınız.
* Eğer kullandığınız bir program kilitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenmez. Yani problem hangi programda ise sadece o program takılır.
* Her programı kurduğunuzda yeniden başlatma derdiniz olmaz. Sadece kernel (sistemin çekirdeğinde) güncellemelerinde yeniden başlatırsınız.
* Uygulamalar Paket Yöneticilerinde(Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılım Merkezi vb) gruplanmış haldedir. İnternette uygulama aramak zorunda kalmazsınız.
* Yüklemek istediğiniz uygulama tüm gereksinimleri ile birlikte yüklenir. Ayrı ayrı eklenti aramak zorunda kalmazsınız.
* Yüklü uygulamaları kaldırmak da yüklemek kadar basittir. Ve tüm bağımlılıkları ile birlikte kaldırılır.
* Uygulamaların yüklendiği yeri kullanıcıya göstermez, müdahaleye izin vermez. Windows’ta ki gibi her yere bir ayar dosyası atmaz. Uygulama kaldırıldığında ayar dosyaları da beraber silinir.
* Arayüzlerin bazılarının sistem gereksinimleri oldukça düşüktür. Kullanamadığınız bilgisayarlarınıza gün doğar. Lxde, Xcfe gibi çok düşük gereksinimle çalışan arayüzler vardır. 100 MB gibi düşük boyutlarda işletim sistemlerini piyasada görebilirsiniz.
* Bir uygulamanın kullandığı bir eklentiyi başka bir uygulama üst versiyonu ile kullanıyorsa, eklentinin iki versiyonunu da ayrı ayrı kurmaz. Üst versiyonu iki uygulama da kullanır, uygulamalar diskinizde yer kaplamaz.
* Uygulamaların dosya boyutları Windows’a göre düşüktür.
* Her ne kadar internet erişimine ihtiyacı fazla olsa da paket yöneticilerinin sunduğu imkanlar ve komutlar ile sistem gereksinimleri bir dosya da barındırılarak, internet erişim olan sistemlerden gerekli gereksinimler indirilip erişimi kısıtlı olan sistemde gerekli güncellemeler yapılabilir.
* Harici disklere ve USB disklere kurulum yapılabilir. Böylece taşınabilir işletim sistemine imkan tanır.
* Exe gibi Windows üzerinde tıkla-kur işletim sistemleri(Kubuntu gibi) de yaygınlaşmaya başladı. Yakında birçok Linux dağıtımında bu özelliği görebilirsiniz.
* Kurulum için harddiskinizde çok yer kaplamaz. Pardus en az 8 GB bir disk birimine ihtiyaç duyar.
* Swap teknojisini kullanır. Yani ram belleğin yetmediği zamanlarda harddiskin bir bölümünü kullanır. Böylece RAM bellek dolmaya başladığında bir kısım işlemleri swap alanına kaydırarak uzun süre RAM bellekten faydalanmanızı sağlayacaktır. RAM bellek dolduğunda ani bilgisayar kapanması veri kaybına neden olur. Swap teknolojisi ile bunun önüne geçilmiş RAM belleğin dolması geciktirilmiştir.
* İşletim sistemi kurulumu devam ederken işletim sistemini keşfedebilirsiniz. İnternette gezinebilir, bu kısa vakti de değerlendirebilirsiniz.
* Farklı bir Linux sistem için geliştirilen uygulama diğer Linuxlara da entegre edilebilmektedir.



Windows’u Linux’ten Ayıran Farklar Nelerdir?
* Parayla satılır.
* Parayla satıldığı için alan kişiye aittir. Herhangi bir şekilde dağıtımı yapılamaz.
* Güvenli değildir. Güvenliği sağlamak için ekstra çaba sarfetmeniz gerekir. Hacker’ların saldırı için tercih ettiği sistemdir.
* Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde bu açık kısa sürede kapatılmaz. Açıklar Servis (Service Pack) şeklinde uzun vadeli ve toplu halde kapatılır. Çok önemli bir açık ise kısa sürede kapatılır.
* Kurulumda kendi önyükleyici ayarlarını aktif ederken diğer sistemlerin ayarlarını siler. Bu nedenle ikinci bir sistem(Windows hariç) kullanımına izin vermez.
* Kurulum için linux sistemlere göre daha fazla alana ihtiyaç duyar .(Windows 7 en az 25 GB alan ister)
* Kurulumdan önce test etme imkanı yoktur. Donanımlarınızı destekleyip desteklemediği bilgisine kurulumdan sonra deneyerek veya kurulumdan önce araştırma yaparak erişebilirsiniz. Resmi sitesinde donanım ve yazılım alt limiti paylaşılmıştır. Örn: Windows Seven(7) için [http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows7/products/system-requirements] adresini ziyaret edebilirsiniz.
* Kurulum esnasında hiçbir müdehalede bulunulmasına izin vermez. Kitap alarak kurulum esnasında okuyabilirsiniz.
* Bir çok program güncellemesini kendisi yapar. Farklı sitelerden veri aldığı içinde zaman alır ve güvenlik problemi ortaya çıkabilir.
* Virüs, spyware, trojan gibi tehlikelerle uğraşıp durursunuz.
* Anti-virüs programı kullanmak zorundasınız. Firewall ( Güvenlik duvarı) da kurmanız sisteminizin için gereklidir.
* Bazı temel yazılımlar kurulumla birlikte gelmez. Siz kurulumdan sonra tek tek her yazılımı yüklemek zorundasınız.(Microsoft Ofis Programları gibi.)
* Yazılımların kurulum dosyaları tek parça halindedir. Exe dosyasını çalıştırıp kurarsınız.
* Windows için yazılan programların bazıları ücretsizdir bazıları ücretlidir. Genelde Türkiye’de ücretli programları korsan olarak kullandıkları için crack ve serial aramayla uğraşıp durursunuz.
* Eğer kullandığınız bir program kilitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenir. Fare donarsa, ve Alt+Ctrl+Delete (Görev Yöneticisi) bile çalışmıyorsa o zaman yeniden başlatma yolu görünür.
* Birçok programı kurduğunuzda yeniden başlatmanız gerekir.
* Programlar belli bir ortamda(Paket yöneticisi kavramı yoktur) veya liste halinde değildir.
* Bir program yüklemek istediğinizde şayet eklenti gerekirse bunları da sizin temin etmeniz gerekebilir.
* Program kaldırma işleminde yüklediğiniz programlar ile eklentiler beraber kaldırılmaz. Bilgisayarınız yavaş yavaş ağırlaşmaya ve gereksiz dosyalarla dolmaya başlayacaktır. Tek tek sistemden bu dosyaları silmelisiniz veya bu işlevi gören programlar temin etmelisiniz.
* Program yüklerken bilgisayarın farklı yerlerine ayar dosyaları atar. Program kaldırıldığında programın tüm dosyaları silinmez.
* Windows kapalı kaynak kodludur. İstediğiniz gibi değişiklik yapamazsınız. Kendi sisteminizi tasarlayamazsınız.
* Sistem gereksinimi yüksektir. Xp yüklü bilgisayarda Windows 7 çalıştırmak oldukça güçtür. Kimi zaman imkansızdır.
* Özellikle yeni çıkan bilgisayarlarda BIOS’dan UEFI’ye geçişle ikinci işletim sistemi kullanımı zorlaştırılmıştır.


Alıntı yapılmıştır.

İşletim Sistemlerindeki Genel Kısayollar

                                        Windows İçin Genel Kısayollar

Windows sistemi tuş bileşimleri

F1: Yardım

CTRL+ESC: Başlat menüsünü açar

ALT+SEKME: Açık programlar arasında geçiş yapar

ALT+F4: Programdan çıkar

SHIFT+DELETE: Öğeyi kalıcı olarak siler

Windows Logo tuşu+L: Bilgisayarı kilitler (CTRL+ALT+DELETE tuşlarını kullanmadan)

Windows programı tuş bileşimleri

CTRL+C: Kopyala

CTRL+X: Kes

CTRL+V: Yapıştır

CTRL+Z: Geri al

CTRL+B: Kalın

CTRL+U: Altı çizili

CTRL+I: İtalik

Kabuk nesneleri için fare tıklatması/klavye değişiklik bileşimleri

SHIFT+sağ tıklatma: Alternatif komutlar içeren bir kısayol menüsü görüntüler

SHIFT+çift tıklatma: Alternatif varsayılan komutu çalıştırır (menüdeki ikinci öğedir)

ALT+çift tıklatma: Özellikleri görüntüler

SHIFT+DELETE: Öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu'na koymadan anında siler

Yalnızca klavyeye özgü genel komutlar

F1: Windows Yardımı'nı başlatır

F10: Menü çubuğu seçeneklerini etkinleştirir

SHIFT+F10: Seçilen öğenin kısayol menüsünü açar (bu bir nesneyi sağ tıklatmakla aynı şeydir)

CTRL+ESC: Başlat menüsünü açar (öğe seçmek için OK tuşlarını kullanın)

CTRL+ESC veya ESC: Başlat düğmesini seçer (görev çubuğunu seçmek için SEKME'ye, bağlam menüsü içinse SHIFT+F10'a basın)

CTRL+SHIFT+ESC: Windows Görev Yöneticisi'ni açar

ALT+AŞAĞI OK: Açılır liste kutusunu açar

ALT+SEKME: Başka bir çalışan programa geçer (görev değiştirme penceresini görmek için ALT tuşunu basılı tutun ve SEKME tuşuna basın)

SHIFT: Otomatik çalıştırma özelliğini atlamak için CD-ROM'u yerleştirirken SHIFT tuşunu basılı tutun

ALT+F4: Geçerli pencereyi kapatır

CTRL+F4: Geçerli Çok Belgeli Arabirim (MDI) penceresini kapatır

ALT+F6: Aynı programdaki birden çok pencere arasında geçiş yapar

CTRL+X: Kes
CTRL+C: Kopyala
CTRL+V: Yapıştır

F4: Farklı bir klasöre git kutusunu seçer ve kutudaki girdilerde aşağıya ilerler (Windows Gezgini'nde araç çubuğu etkinse)

F5: Geçerli pencereyi yeniler.

F6: Windows Gezgini'ndeki bölmeler arasında gezinir

CTRL+G: Klasöre Git aracını açar (Yalnızca Windows 95 Windows Gezgini'nde)

CTRL+Z: Son komutu geri alır

CTRL+A: Geçerli penceredeki tüm öğeleri seçer

GERİ: Üst klasöre geçer

SHIFT+tıklatma+Kapat düğmesi: Klasörlerde, geçerli klasörü ve tüm üst klasörleri kapatır

Windows Gezgini ağaç denetimi

Sayısal Tuş Takımı *: Geçerli seçimin altındaki her şeyi genişletir

Sayısal Tuş Takımı +: Geçerli seçimi genişletir

Sayısal Tuş Takımı -: Geçerli seçimi daraltır.

SAĞ OK: Genişletilmemişse geçerli seçimi genişletir, genişletilmişse ilk alt öğeye gider

SOL OK: Genişletilmişse geçerli seçimi daraltır, genişletilmemişse üst öğeye gider

Özellik denetimi

CTRL+SEKME/CTRL+SHIFT+SEKME: Özellik sekmeleri arasında gezinir

Erişilebilirlik kısayolları

Beş kez SHIFT tuşuna basma: Yapışkan Tuşlar'ı açar ve kapatır

Sağ SHIFT tuşunu sekiz saniye basılı tutma: Filtre Tuşları'nı açar ve kapatır

NUM LOCK tuşunu beş saniye basılı tutma: Geçiş Tuşları'nı açar ve kapatır

Sol ALT+sol SHIFT+NUM LOCK: Fare Tuşları'nı açar ve kapatır

Sol ALT+sol SHIFT+PRINT SCREEN: Yüksek karşıtlığı açar ve kapatır

Microsoft Natural Keyboard tuşları

Windows Logo tuşu: Başlat menüsü

Windows Logo tuşu+R: Çalıştır iletişim kutusu

Windows Logo tuşu+M: Tümünü simge durumuna küçültür

SHIFT+Windows Logo tuşu+M: Tümünü simge durumuna küçültmeyi geri alır

Windows Logo tuşu+F1: Yardım

Windows Logo tuşu+E: Windows Gezgini

Windows Logo tuşu+F: Dosya veya klasör bulur

Windows Logo tuşu+D: Tüm açık pencereleri simge durumuna küçültür ve masaüstünü görüntüler

CTRL+Windows Logo tuşu+F: Bilgisayar bulur

CTRL+Windows Logo tuşu+SEKME: Odağı Başlat düğmesinden Hızlı Başlatma araç çubuğuna, sistem tepsisine taşır (odağı Hızlı Başlatma araç çubuğundaki ve sistem tepsisindeki öğeler arasında değiştirmek için SAĞ OK veya SOL OK tuşunu kullanın)

Windows Logo tuşu+SEKME: Görev çubuğu düğmeleri arasında geçiş yapar

Windows Logo tuşu+Break: Sistem Özellikleri iletişim kutusu

Uygulama tuşu: Seçili öğenin kısayol menüsünü görüntüler

IntelliType yazılımı yüklenmiş Microsoft Natural Keyboard

Windows Logo tuşu+L: Windows oturumunu kapatır

Windows Logo tuşu+P: Yazdırma Yöneticisi'ni başlatır

Windows Logo tuşu+C: Denetim Masası'nı açar

Windows Logo tuşu+V: Pano'yu başlatır

Windows Logo tuşu+K: Klavye Özellikleri iletişim kutusunu açar

Windows Logo tuşu+I: Fare Özellikleri iletişim kutusunu açar

Windows Logo tuşu+A: Erişilebilirlik Seçenekleri'ni başlatır (yüklenmişse)

Windows Logo tuşu+ARA ÇUBUĞU: Microsoft IntelliType kısayol tuşlarının listesini görüntüler

Windows Logo tuşu+S: CAPS LOCK tuşunu açar ve kapatır

İletişim kutusu klavye komutları

SEKME: İletişim kutusundaki sonraki denetime gider

SHIFT+SEKME: İletişim kutusundaki önceki denetime gider

ARA ÇUBUĞU: Geçerli denetim bir düğmeyse, bu işlem düğmeyi tıklatır. Geçerli denetim onay kutusuysa, bu işlem onay kutusu durumunu değiştirir. Geçerli denetim bir seçenekse, o seçeneği seçer.

ENTER: Seçili düğmeyi (anahat vurgusu olan düğme) tıklatmaya eşdeğerdir

ESC: İptal düğmesini tıklatmaya eşdeğerdir


                                                      Linux İçin Genel Kısayollar


Temel Linux Komutları ve Kısayol Tuşları
Bu bölümde Linux kullanmak için gerekli olan temel komutları ve tuşlara atanmış komutlarını göreceğiz. Bu komutların hepsi konsol dediğimiz metin ekrandan veya X-windows altındaki bir uçbirimden (xterm, rxvt, aterm gibi) çalışmaktadır. Fakat tuş komutlarının bir kısmı konsola özgüdür ve X altında pencere yöneticinize göre farklı hareket etmektedirler.
Tuşlarla ilgili gösterim ve anlamı:
<Ctrl><F1>: Ctrl ve F1 tuşlarına birlikte basılacağını gösterir.
<Ctrl><Alt><Fn> (n=1,…,6)
X oturumundan konsola geçiş için kullanılır. Birçok Linux dağıtımı açılışla birlikte altı standart konsol açar. Bunlar tamamen birbirinden bağımsızdırlar ve eşzamanlı çalışırlar. Yani birinde bir işlem yapılmaya devam ederken bir diğerine geçip başka bir işleme başlayabilirsiniz.
<Ctrl><Alt><F7>
Daha önceden açmış olduğunuz sonra <Ctrl><Alt><F1> ile çıktığınız X oturumuna geri döner. Burada önemli nokta bunun altı konsollu bir sistemde geçerli olmasıdır. Eğer sisteminizde dört konsol varsa büyük ihtimalle bu işin tuşu F7 değil F5 olacaktır.
<Ctrl><Alt><Fn> (n=7,…,12)
n numaralı X oturumuna geçer. Birden fazla X oturumu (sunucusu) açmak mümkün olduğu için bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.
<Tab>
Bir uçbirimde yazmakta olduğunuz komutu tamamlar. Mesela README dosyasını okutmak için more RE yazıp TAB’a basarsanız o anda bulunduğunu dizindeki RE ile başlayan dosyaların listesini görürsünüz, eğer tek dosya varsa satır tamamlanır. Aynı şey komut isimleri için de geçerlidir, bas yazıp TAB’a bastığınızda hemen basename diye komutun tamamlandığını görürsünüz. (Bu işlem çok sayıda komutla eşleşme durumunda bazı uçbirimlerde iki defa TAB tuşuna basmayı gerektirebilir.)
<Yukarı ok>, <Aşağı ok>, <PgUp>, <PgDn>
Daha önceden girilmiş komutlar arasında gidip gelmenizi sağlar. Bu komutları history komutu ile listleyebilirsiniz.
<Shift><PgUp>, <Shift><PgDn>
Uçbirim çıktısını yukarı aşağı kaydırmak için kullanılırlar (ekrandan çıkmış olan yazıları görmek vs.)
<Ctrl><Alt><+>, <Ctrl><Alt><->
X oturumunda bir sonraki ekran çözünürlüğüne geçmenizi sağlar. Kipler /etc/X11/XF86Config dosyasında tanımlanmıştır.
<Ctrl><Alt><BkSpc>
X oturumunu sonlandırır.
<Ctrl><Alt><Del>
Sistemi yeniden başlatmak için kullanılır. Konsoldaki shutdown -r now veya reboot komutu gibi davranır. Makinanın üzerindeki sıfırlama (Reset) tuşuna basmayıp bunu tercih etmeniz gerekir, aksi takdirde ext2 gibi bazı dosya sistemleri sorun çıkarabilir.
<Ctrl><C>
Mevcut komutu durdur. Genelde konsoldaki basit komutlar için kullanılır.
<Ctrl><D>
Eğer sizden girdi kabul eden bir konsol komutundaysanız dosya sonu (EOF) yollar, komut istemindeyseniz sistemden çıkarsınız. O yüzden iki defa basmayın ;-).
<Ctrl><S>
Uçbirime olan çıkışı durdurur.
<Ctrl><Q>
Uçbirime olan çıkışa devam eder.
<Ctrl><Z>
Çalışmakta olan komutu arka alana gönderir.
<ctrl><X>
Konsolda bir işe yaramaz ama Matrix’de nedense Neo kullanıyordu. Neyse orada da bir işe yaramamıştı, sanırım Neo da Linux kullanıyor;-).
<farenin orta tuşu>
Genelde bir başka pencerede seçilmiş bir yazıyı yapıştırmaya yarar. Burada dikkat edilecek nokta Linux altında kopyala/yapıştır işleminin Windows’dan farklı olmasıdır. Bir yazıyı seçerseniz, o seçili olduğu sürece yapıştırılabilir olur (bir kez yapıştırıldıktan sonra defalarca yapıştırılabilir, yeni bir seçime kadar tamponda kalır.). Yani bir kopyala emri vermeniz gerekmez, seçip orta tuşa basmanız yeter, komut satırına yapıştırılmış olur. Konsolda kullanılabilmesi için gpm çalışıyor olmalıdır.
<Shift><Insert>
yapıştırma işlemini klavyeden yapar.
~
Kullanıcının ev dizinini gösterir /home/kullanıcı_adı ile eşanlamlıdır. cd ~/docs komutu ev dizininizin altında docs dizinine gider. Sadece cd komutu ise cd ~ komutuna eşittir ve ev dizininize gider.
. ya da ./
O anda bulunduğunuz dizindeki bir betiği çalıştırırken kullanmak içindir.
/. ya da Slashdot
Internet’deki en sağlam haber sitesine gider ;-).
cd ..
Bir üst dizine geçer.
exit
Sistemden çıkmanızı sağlar.
reset
Konsol bir şekilde saçma sapan karakterler basıyorsa (genelde çalıştırılabilir bir dosyayı ekrana çıktıladığınızda olur) düzeltmeye yarar.
tty
Bu komutu yazdığınız uçbirimin aygıt dosyasının ismini verir.

Genel Amaçlı Komutlar
help
Kabuk komutlarının listesini gösterir. Bu komutların herbiri için help komut_ismi komutu ile yardım alabilirsiniz.
komut_ismi –help
Söz konusu komut ile ilgili yardım iletisi basar (varsa).
man başlık
Sistemdeki kılavuz (man) dosyaları. Bir komut hakkında olabildiği gibi bir dosya ya da bir işlev hakkında da olabilir.
apropos başlık
söz konusu başlıkla ilgisi olan komutların listesi.
ls
O an bulunulan dizinin içeriğini listeler.
ls -al | more
O an bulunulan dizindeki bütün dosyaları gösterir (. ile başlayan gizli dosyaları da) Komut burada more komutuna yönlendirilmiştir, bu sayede çıktının bir ekrandan fazla olması durumunda bir ekranlık çıktıdan sonra devamını göstermek için bir tuşa basmanız gerekir.
cd dizin
dizin dizinine geçilir; dizin verilmezse ev dizinine geçilir.
cp kaynak hedef
Bir yerdeki dosya ya da dizinleri başka bir yere kopyalamak içindir. Unix’lerde genelde bu tür komutlarda her zaman kaynak önce hedefsonra yazılır.
mcopy kaynak hedef
DOS’tan Unix’e ya da tersine (disketi bağlamanız şart değil) bir dosyayı başka bir yere kopyalar. Aynı mantıkta çalışan mdir, mcd, mren, mmove, mdel, mmd, mrd, mformat gibi komutlar da vardır.
ln hedef [isim]
Sözkonusu hedef e sabit bağ oluşturur. Sözkonusu dosyalar iki yerde de var gibi gözükür, herhangibir değişiklik diğerini de etkiler, biri silindiğinde diğeri kalır. Sabit bağların kısıtlamaları, bağ dosyası ile asıl dosyanın aynı dosya sistemi içinde olması gerekliliği ve dizinlerle özel dosyalara sabit bağ verilememesidir.
ln -s hedef [isim]
hedef ‘e bir sembolik bağ dosyası (isim verilmezse hedef ile aynı isimde) oluşturur. Sembolik bağda hedef ‘in nerede bulunacağının bilgisi vardır. Sembolik bağlar dizinler için de kullanılabilir. Tek sorunu hedef silindiğinde bağ bozulmuş olur.
rm dosya …
Verilen dosya ları siler. Sileceğiniz dosyanın sahibi olmanız gerekir.
mkdir dizin
dizin dizinini oluşturur.
rmdir dizin …
Belirtilen dizin ‘ler boşsa silinir.
rm -r dosya …
Dosya ve dizinleri ve dizinlerin içindeki dizinleri ardarda siler. Root olarak kullanırken dikkat edin, çünkü herşeyi silebilirsiniz!.
cat dosya | more
Bir dosyayı sayfa sayfa görüntülemek için kullanılır.
less dosya
Önceki komuta eşdeğerdir, biraz daha fazla özellikleri vardır
vim dosya
Bir metin dosyasını düzenlemek için kullanılır. Aynı türden nano, joe, mcedit gibi metin düzenleyicileri de kullanabilirsiniz, ancak vim ile UTF-8 kodlu metinleri de düzenleyebilirsiniz. Diğerleri bunu yapamaz.
find / -name “dosya
dosya adlı dosyayı en üst dizinden itibaren aramaya başlar. Dosya ismi, * ve ? gibi arama karakterleri de içerebilir. Örneğin benim sistemimde “fazlames*” dizgesi ile fazlamesai.net.txt ve fazlamesai.org.txt dosyaları bulunuyor.
locate dosyaismi
find gibidir, fakat düzenli olarak oluşturulan bir veritabanına bağlıdır, sistemdeki son değişikliklerden haberi olmayabilir.
touch dosya
dosya isimli dosyanın tarih bilgilerini deşiştirir. Eğer bu dosya yoksa sıfır bayt uzunluğunda oluşturur.
xinit
Pencere yöneticisi olmayan bir X oturumu açar.
startx
Pencere yöneticili bir X oturumu açar. DOS’daki win komutu gibidir.
startx — :1
1 numaralı ekranda X oturumu açar, ilk ekran 0 dır ve komut için öntanımlıdır. Ekranlar arasında <Ctrl><Alt><F7-F8 …> ile geçiş yapabilirsiniz.
xterm
Basit bir X uçbirimi açar. Daha hafif sürümleri (rxvt, aterm, eterm gibi) bulunur ve tercih edilir.
shutdown -h now
Sistemi durdurur. ATX sistemlerde ayrıca makinayı kapatır.
halt
shutdown -h now ile aynıdır. Sistemi durdurur.
reboot
shutdown -r now ile aynıdır. Sistemi yeniden başlatır.

Dosya Sıkıştırma ve Açma Komutları
gzip -9 dosya
Belirtilen dosya yı en iyi şekilde sıkıştırır ve dosya.gz haline getirir.
bzip2 dosya
Belirtilen dosya yı en iyi şekilde sıkıştırır ve dosya.bz2 haline getirir. Çoğunlukla gzip‘den daha iyi sıkıştırır.
gunzip dosya.gz
gzip ile sıkıştırılmış dosya.gz dosyasını dosya olarak açar.
bunzip2 dosya.bz2
bzip2 ile sıkıştırılmış dosya.bz2 dosyasını dosya olarak açar.
tar -xvf arsiv.tar
İsmi arsiv.tar gibi belirtilen (sıkıştırılmamış) arşiv dosyasını bulunulan dizine açar.
tar -zxvf arsiv.tar.gz
İsmi arsiv.tar.gz gibi belirtilen sıkıştırılmış arşiv dosyasını bulunulan dizine açar. Dosya uzantısı .tar.gz olan dosyalardan başka.tgz olan dosyaları da açar.
tar -zxvf arsiv.tar.gz -C dizin
Sıkıştırılmış arşiv dosyasını belirtilen dizine açar.
tar -jxvf arsiv.tar.bz2 -C dizin
Bzip2 ile sıkıştırılmış arşiv dosyasını belirtilen dizin e açar. (Eski sürümlerde -Ixvf kullanılırdı.)
tar -zcvf arsiv.tar.gz dizin1 dizin2 … dosya1 dosya2 …
Belirtilen dizin ve/veya dosya ları arsiv.tar dosyası haline getirir ve ardından gzip ile sıkıştırıp arsiv.tar.gz haline getirir.
unzip arsiv.zip -d dizin
arsiv.zip zip arşivini belirtilen dizin e açar.
unarj e arsiv.arj
arsiv.arj arj arşivini açar.
uudecode -o hedef kaynak
uuencode ile kodlanmış (genelde eposta ekleri) dosyayı açar.

Bilgi Edinme Komutları
pwd
Bulunduğunuz dizinin ismini verir.
hostname
Makinanın konak ismini verir.
whoami
Sisteme giriş yaparken yazdığınız kullanıcı isminizi verir.
id [kullanıcı_ismi]
Kullanıcının kullanıcı kimliği, birincil grup kimliği ve üyesi olduğu grupları gösterir.
date
Sistem tarihi göstermek ya da değiştirmek için kullanılır. Tarihin yerele özgü gösterimle basılmasını isterseniz date +%c yazın. Örneğin “tr_TR” yereli için sadece date komutu Prş Eki 23 21:31:06 EEST 2003 basarken date +%c komutu Prş 23 Eki 2003 21:31:19 EEST basar.
date 102321322003 komutu sistem tarihini Prş Eki 23 21:32:00 EEST 2003 yapar. Donanım saatini değiştirmek içinsetclock komutunu kullanmanız gerekir.
time
Belli bir komutun işlemini bitirmesinin ne kadar süre tuttuğunu gösterir. Örneğin, ir dizinin listelenme süresini time ls ile öğrenebilirsiniz.
who
O an sistemde bulunan kullanıcıların kullanıcı isimlerini, hangi uçbirimlerde çalıştıklarını ve sisteme giriş tarih ve saatlerini gösterir.
finger [kullanıcı_ismi]
Belli bir kullanıcı hakkındaki bilgi verir.
last
Sisteme en son giriş yapmış kullanıcıların bugünden geriye doğru listesi.
history | more
Kabuğa son girdiğiniz komutların listesi. | more sayesinde sayfa sayfa okuyabilirsiniz.
uptime
Makinanın ne kadar süredir açık olduğu bilgisini verir.
ps
Kullanıcının kullandığı uçbirimde çalıştırmakta olduğu komutların ve süreçlerin listesi.
ps -ax | more
Sistemin açılışından beri çalışmakta olan bütün süreçlerin listesi.
top
Temel sistem durumu, çalışmakta olan süüreçler ne kadar bellek/işlemci kullandıkları vs.
uname -a
Sistem hakkında çekirdek sürümünü, işlemci türü gibi bilgiler.
free
Bellek kullanımını gösterir.
df -h
Bağlı sabit disk bölümlerinin doluluk oranlarını gösterir.
du -sk [dizin]
Belirtilen dizin in (belirtilmezse bulunduğunuz dizinin) içeriğinin diskte kapladığı alanın kB cinsinden boyutunu verir.
cat /proc/interrupts
Çekirdek tarafından tanımlanmış sistem kesmelerinin listesi.
cat /proc/version
Linux çekirdeğinin sürüm bilgileri.
cat /proc/filesystems
Çekirdekte tanımlı kullanılabilecek dosya sistemlerinin listesi.
cat /etc/printcap
Yazıcıların düzeni.
lsmod
Yüklü çekirdek modüllerinin listesi.
set, declare, export
Üçü de kabukta tanımlı ortam değişkenlerinin listesini verir. Tümünü (miras alınanlar dahil) sadece declare verir.
echo $PATH
PATH ortam değişkeninin değerini gösterir. PATH, kullanıcı tarafından çalıştırılabilecek yazılımların aranacakları yerleri kabuğa bildirmek için kullanılır.
dmesg | more
Sistem açılışından itibaren çekirdek tarafından üretilen iletiler. Bu iletiler /proc/kmsg dosyasında bulunur ve dmesg komutu sadece tampondaki son iletileri gösterir.
                                                                                                                                  -Linux alıntıdır         -Windows alıntıdır